*

Mika Isomaa

Kaikki blogit puheenaiheesta Kotietsintä

Poliisilain muutos perustuslakivaliokuntaan

Poliisilakia koskeva muutosesitys menee perustuslakivaliokunnan tutkittavaksi eilen eduskunnassa tekemäni esityksen johdosta. Olen tyytyväinen, että eduskunta on nyt havahdutettu esityksessä piileviin ongelmiin. Haluan selvittää, loukkaako esitys perustuslain takaamaa yksityisyyden suojaa ja yhdenvertaisuutta. Esitystäni kannatti edustaja Hongisto. On harvinaista, että puhemiesneuvoston esitystä muutetaan täysistunnossa kansanedustajan tekemän esityksen perusteella. 

Poliisi haluaa oikeuden päästä epäiltyjen uniin

Tuoreessa sisäministeriön arviomuistiossa linjataan, että poliisilla on oltava oikeudet suorittaa kotietsinnän lisäksi nukkuvan epäillyn uneen murtautuminen.

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero perustelee tarvetta rikosten ennaltaehkäisyllä:

- Unessa ihmisen tietoisuus on alastomimmillaan. Siellä ei valehdella. Tällä tavoin voidaan välttää pitkitettyjä tutkintavankeuksia, joissa aliravituilta ja lääkevieroitusoireista kärsiviltä epäillyiltä saadaan tunnustuksia verrattain heikoin tuloksin.

Korkein oikeus ihmisoikeuksien puolella

Korkein oikeus on kahdessa ennakkopäätöksessään (KKO:2014:58 ja KKO:2014:57) tutkinut huumausaineen käyttörikoksen perusteella suoritettavien kotietsintöjen laillisuutta.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä