Mika Isomaa

Sivilisaation viholliset ja barbaarit

  • Suuri kirjasto (Lähde: Civilization -pelisarjan wiki)
    Suuri kirjasto (Lähde: Civilization -pelisarjan wiki)

Mikä on sivilisaatio?

Sivilisaation käsitettä pohtiessa tulee usein ensimmäisenä mieleen yhteiskunta, uskonnot ja kulttuuri. Jäsentelen tässä lyhyesti mikä on sivilisaatio, keitä ovat barbaarit ja ketkä ovat sivilisaation vihollisia.

Sivilisaatio on ihmisryhmän kehittämä monimutkainen elämäntapa. Sivilisaatio ei siis ole kaupunki tai mikään osa ihmisten rakentamaa infrastruktuuria - ne ovat vain sivilisaation sivutuotteita.

Sivilisaatiota on myös esimerkiksi maanviljelyksen leviäminen paikasta toiseen.

Käytännössä sivilisaatiosta puhuttaessa kyse on siis puhtaasti informaatiosta.

Sivilisaatio on kohdannut katastrofeja, joista on aiheutunut mittaamatonta tuhoa kehitykselle. Aleksandrian suuren kirjaston polttaminen hävitti aikanaan merkittävän määrän maailman sen aikaista kirjallisuutta, minkä yhteydessä katosi paljon kulttuuriperimää ja yhteistä tietoa.

Varhaisissa sivilisaatioissa barbaari oli henkilö, joka ei puhunut sivilisaatioon kuuluneiden ihmisten kieltä tai omaksunut näiden tapoja ja oppeja. Barbaarina voidaan pitää sivilisaation informaatiosta syrjäytynyttä ihmistä.

Nykyään sivilisaatiomme kulttuuri ja tieto leviää ja tekee itsestään varmuuskopioita Internetin kautta. Käytännössä Internet on merkittävin menetelmä, jolla sivilisaatio ylläpitää itseään, koska sivilisaatio voi sen avulla liikkua maan kolkasta toiseen ollessaan juurikin vain informaatiota.

On myös ihmisiä ja eturyhmiä, jotka haluavat estää tiedon ja kulttuurin leviämistä.

Näihin kuuluvat valitettavasti esimerkiksi jotkut sisällöntuottajat, jotka haluavat polttaa nykyaikaisen version Aleksandrian kirjastosta, koska sieltä löytyy myös heidän niteensä.

Toiset haluavat rajoittaa oikeuden käyttää jotain uutta tietoa vain itselleen - esimerkiksi patentein.

Jotkut taas haluavat rajoittaa Internetin neutraliteettia ja myös estää pääsyn joillekin sivuille.

Valtiot myös usein rajoittavat tavalla tai toisella joidenkin kansalaistensa kulttuuriperimän harjoittamista ja kauniit aikeet mielessään tallaavat kulttuurin kehityksen ja sivilisaation varpaille.

Siinä missä barbaarit ovat lähinnä vain sivilisaatiosta jossain määrin syrjäytyneitä, yllä mainitut esimerkkitapaukset ovat määritelmällisesti nykyisen sivilisaation vihollisia. Myös barbaarien pitää ymmärtää mistä on kyse ennen kuin on liian myöhäistä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat