Mika Isomaa

Valtion on käytännössä pakko maksaa perustuloa

Katso tästä komea lista kartelleista, joita aikanaan kirjailin ylös. Maassa, jossa rajoitetaan ihmisten mahdollisuuksia selviytymiseen ja menestymiseen, on pakko maksaa jokaiselle korvausta tästä. Suomessa tullaan ottamaan perustulo tai perustili käyttöön, koska se on nyt pakko.

"Tehkää töitä sossupummit!" - ja samaan hengenvetoon voikin mainita, mitä kaikkea ei voi tai saa tehdä lainsäädännön takia. "Ette todellakaan saa ryhtyä kuljettamaan ihmisiä autolla paikasta toiseen, mutta saranoita saatte sorvata ja tuota ööh .. s-kaupan kassalle voi mennä!"

Millainen yhteiskunta se on, jossa lähestytään työttömyyden ongelmaa täysin tehottomalla ja epäkehittävällä pakkotyöllä sen sijaan, että avattaisiin ovia ihmisten mahdollisuuksille työllistää itsensä ja muita? Mikä ihmeen vastikkeellinen sosiaalituki? Ihan pähkähullu ajatus tilanteessa, jossa ei saa edes joukkorahoituksella aloittaa yritystään. Eihän se toiminut Paltamossakaan.

Joukkorahoituksen kieltäminen on pankin pussiin pelaamista, koska se pakottaa ottamaan lainaa. Pitääkö täällä ihmisten elää pelkästään velaksi ja sitten velan painostamana paiskia ihan-mitä-tahansa duunia sen sijaan, että jokainen ottaisi tähtäimekseen vaikkapa urallaan menestymisen ja skaalautuvan bisneksen rakentamisen?

Miksi sosiaalitoimi keskittyy selviytymisen turvaamiseen, eikä menestymisen rakentamiseen? Menestyminen on kestävää selviytymistä ja siten paljon parempi sijoitus.

Antakaa ihmisille työkaluja pelkän leivän ja makaronin sijaan.

Sallikaa ihmisten ansaita ja rakentaa menestystä.

Ei enää typeriä ansaintaloukkuja - meillä ei ole kansakuntana varaa tähän. 

 

Tarjoan näitä vaihtoehtoja. Keskustelkaa:

1) Vapaaehtoinen, pikkuhiljaa kasvava perustulo

Ehdotin vapaaehtoista perustulomallia, jossa perustulon voisi ottaa kuka tahansa. Aluksi se olisi suuruudeltaan 100€ ja se kasvaisi kokeilujakson aikana esimerkiksi 50€ kerrallaan, kunnes ns. "makea piste", eli optimi löytyy. Käyttöönotto on halpaa ja käyttöönottoprosessi etsii tutkimalla parhaan arvon perustulolle, mikä tekee tarpeettomaksi väittelyn perustulon suuruudesta. Testataan se.

2) Perustili (Libera)

http://www.libera.fi/fi/perustili/perustili-koottu-aineisto/

Ideana on se, että kansalaisilla on perustili, josta voi nostaa tarvittaessa. Pelitutkijan/kehittäjän näkökulmasta systeemissä on se hauska puoli, että ihmiset voivat vertailla keskenään kuinka paljon miinuksella / plussalla kukin on - tämä pelillistää hauskasti ja kannustaa tekemään asialle jotain, kun tili on 20000€ miinuksella. Velkaa ei tarvitse maksaa. Kuulostaa leppoisalta tämäkin.

 

Itse asiassa sekin olisi leppoisaa, jos vaan poistettaisiin kaikki rajoitukset yrittäjien toimintaedellytyksistä, sekä kartellit ja mentäisiin nykymallilla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Juurikin noin.
Tuo toimeentulemisen käsijarru pitäisi poistaa. On aika vähän toimialoja, jotka pienellä pääomalla olisi mahdollista perustaa.

Suomesta puuttuvat nykyisin jo lähes kaikki pienpalvelut. Mies ja akkuporakone tarvitsee saman kirjanpidon kuin S -market.

Isä, poika ja pakettiauto taas viittaa jo rikollisuuden esiasteeseen ja on tutkittava tarkasti mitä ne touhuaa. Tuovatko Virosta viinaa ja painavat kuutamokeikkaa?

Osa porukkaa painaa niska limassa töitä ja toiset pidetään väkisin kortistossa. Ei tämä kauan voi näin jatkua.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Ennen oli mahdollisuus lähteä juoksu-tai lautapojaksi rakennuksille. Pakkokin se oli,"eihän nyt isoa miestä vanhemmat voi elättää". No joo,ajat on muuttuneet ja on todella ikävää,ettei löydy minkäänlaista"alkutyötä". Ajattelen sellaista,että jotain työtä pitäis löytyä,vaikka pienemmälläkin palkalla,ensialkuun. Voidaanko vaatia,että heti löytyy esim. ammattia vastaavaa työtä,koulusta päästyä? Toinen seikka on työhön sopeutuminen ja tunne siitä,että kuuluu johonkin. Kyllä se syrjäytyminen monen osalta johtuu siitä,että tuntee olevansa jotenkin epäkelpo. Ei se ole tänäkään päivänä vierasta,että työnantaja huomaa:"Siinäpä reipas kaveri" ja taas noustaan pykälä ylemmäs. Se on selvää,että kukaan työssäkäyvä,ei suostu siihen kansalaispalkkaan,jolla puoli kansaa elelee. Kun töitä ei nyt riitä,niin se on Valtion homma niitä järjestää,eikä kuskata rahaa vieraisiin maihin. Ensisijaisesti Valtion tehtävä on huolehtia kansalaisistaa,niistä kaikista,eikä sysätä vastuuta köyhille kunnille. Mitä luulet,että raskasta työtä tekevä valimotyöläinen ajattelee,kun naapuri sanoo:" Sähän on tyhmää hikoilla 8-tuntia jossain tehtaassa,kun saat saman nostamalla avustukset ja tekemällä vähän "pimeetä hommaa".

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Joo,en Pekka huomannutkaan,että olit jo ehtinyt.

Petteri Koponen

Entäs tällainen huumorinkukkanen:

Olen vuoden pyörittänyt yritystä ja minulle sanottiin että Starttiraha ei jatku jos et tienaa enemmän rahaa ja palkkaa työntekijöitä. Sanoin että ei onnistu kun pitää maksaa niin paljon rahaa jos haluan palkata ihmisiä (kun työntekijä maksaa sen palkka x 2 minimissään + muut kulut jotka ei suoraan siinä näy) ja ELY / TE -toimisto vastasi että jos ei kiinnosta nii pistä yritysnurin ja mee takas työttömäks... miks Starttiraha (pienempi kuin työttömyyskorvaus) on rajoitettu? Työttömänä voi sit istua niin pitkään kuin vain haluaa jos on vain yli 25v tms?

Ehkä olisi parempi että starttirahaa voisi saada yhtäpitkään kuin työttömyyskorvaustakin... ainakin itse maksan (maksoin) starttirahan veron lisäksi myös pienistä yritystuloistani veroja Suomen valtiolle. Mitä nyt ELY / TE:n mielestä olisi parempi että istuisin kotona tekemättä mitään niinkuin monet muutkin. Rikollista että voin tuottaa jonkin verran rahaa ja lisäveroja.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Kohta 1 on ilmaistu Piraattipuolueen Talous-, kunta- ja perusturvaohjelmassa seuraavasti:

" Piraattipuolue kannattaa perustulojärjestelmän käyttöönottoa usean vuoden kestävänä siirtymäaikana, jossa vähitellen siirretään osia opintotuesta, perustoimeentulotuki, työmarkkinatuki, peruspäiväraha, kansaneläke ja asumistuki perustulon piiriin. Perustulon rahamäärä tulee määräytymään sen mukaan, millainen taso osoittautuu riittäväksi sitä nostavien toimeentulolle ja parhaiten edistää työmarkkinoiden toimivuutta.

Ennen perustuloon siirtymistä opintotuen asumislisä korvataan yleisellä asumistuella.

Lähtökohtana tulee olla nykyinen perustoimeentuloturvan taso. Lapsilisät tulee säilyttää erillisinä. Perustulo ei vaikuttaisi ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan. "

Kirjoittajan tarkoittama "makea piste" formuloitiin siis muotoon, jossa onnistumisen kriteereinä ovat sekä toimeentulo että työmarkkinoiden toimivuus. Jälkimmäinen kriteeri otettiin mukaan siksi, että jotkut perustulomallit ovat siten rakenteellisesti viallisia, että niiden nettosaajien määrä voi kohota liian suureksi ja huoltosuhde heiketä. Verovaroista perustulokin joudutaan maksamaan.

Piraattipuolueen perustulomallille erityisiä piirteitä ovat myös lapsilisän ja ansiosidonnaisen työttömyysturvan säilyttäminen perustulosta erillisinä. Asumislisän ottaminen perustulon piiriin tuli mukaan ohjelmaan, mutta oli jonkin verran kyseenalaistettu, koska se saattaa estää ihmisiä muuttamasta suurimpiin kasvukeskuksiin, joissa asumiskulut ovat muuta maata korkeammat, vaikka tällaiseen muuttoon saattaisi olla esimerkiksi opiskelun vuoksi pätevät perusteet.

Ongelma ei kuitenkaan ole suuri, koska vastaavasti haja-asutusalueilla ihmisille aiheutuu muunlaisia lisäkustannuksia esimerkiksi tarpeesta pitää useampaa autoa tai palveluiden etäisyyksistä. Nimenomaan perustulon vähittäinen käyttöönotto tarjoaa mahdollisuuden havaita ajoissa erikoistilanteita ja reagoida niihin.

Mimosa Van Donovan

No vihdoinkin joku puhuu tästä ongelmasta, olen pohtinut itse ihan samaa.
Linkki liittyy.

http://www.taloussanomat.fi/raha/2011/07/22/pullon...

Toimituksen poiminnat