Mika Isomaa

Itsenäisyyspäivä ja kiekkovierasjuhlat lyhyesti

Olin hieman kuvaamassa eilistä "Kiakkovierasjuhlat" -mielenosoitusta. Lyhyesti se meni näin:

 

Lauma syö soppaa, kuuntelee live-esiintyjiä ja lähtee sen jälkeen marssimaan ja osoittamaan mieltään. Osa vähän rähinöi. Lasia särkyi.

Poliisi: "soo soo. Menkäähän nyt jo kotiin vähän selviämään?" - poliisi on erittäin rauhallinen, asiallinen ja keräsi tässä kohtaa sympatiapisteitä lähes jokaiselta.

Kaikki sujuu isommitta henkilövahingoitta ja muutenkin maailmaan ja olosuhteisiin nähden erittäin mallikkaasti (poislukien pari ylilyöntiä heppojen ja lasien kanssa).

Poliisi kiukuttelee tapahtuman jälkeen epäammattimaisesti, kutsuen porukkaa rosvojoukoksi (sen sijaan, että kertoisi "asiaa tutkitaan tekona X").

Isäm maan puolustajat kotisohvilta kertovat somessa mitä mielikuvituksellisimpia tapoja aiheuttaa fyysistä vahinkoa kaikille mielenosoituksessa olleille sossupummeille (en muuten tiennyt, että teknologia on siinä pisteessä, että sillä näkee noin isosta massatapahtumasta kaikki toimeentulotuen edunsaajat).

Jep. Päät pois perseestä ja jäitä hattuun kaikille. Siistiä, että on vuoropuhelua.

Ohessa pari tapahtumassa kuvaamaani videota:

http://www.youtube.com/watch?v=CsKubwPTqw8

http://www.youtube.com/watch?v=WIiB8To2HDw

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Kiinnostaisi tietää, kun Tampereen tapahtumien yhteydessä on puhuttu anarkismista ja wikipediassa piraatitkin mainitaan tässä yhteydessä, niin mikä mahtaa olla piraattipuolueen suhde anarkismiin. Anarkismiahan on monenlaista, joten jos suhdetta on, niin ehkä tuommoinen laajempi määritelmä olisi paikallaan.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Teimme sen päätöksen, että lähdimme ajamaan asiaamme poliittisen järjestelmän sisällä suorastaan vanhanaikaisesti, eli perustamalla puolueen. Tämän voi jo itsessään nähdä jonkinmoisena irtiottona varsinaiseen anarkismiin nähden.

Toisaalta, Piraattipuolue ajaa lähinnä sellaisia tavoitteita, jotka vähentäisivät valtion puuttumista ihmisten yksityiselämään ja kanssakäymiseen. Itse näkisin nämä tavoitteet kuitenkin ennemmin liberaaleina kuin anarkistisina.

Piraateissa toimii kuitenkin ihmisiä, jotka lisäksi toimivat tai ovat toimineet erinäisissä aktivistipiireissä, tai sympatiseeraavat näitä piirejä. Toisaalta kyse on "hakkerikulttuurista" - sellaisten tahojen kuin Wikileaks ja Chaos Computer Club tukemisesta. Toisaalta kyse on myös perinteisestä "osoitetaan mieltä ja tehdään tempauksia" -kansalaisaktivismista, joka ehkä usein linkittyy vasemmistovihreisiin ja jostain kulmasta myös Suomen varsin vähäiseen ja Ruotsin vähän isompaan anarkistitoimintaan.

Käyttäjän mikaisomaa kuva
Mika Isomaa

Piraateissa on mukana ainakin Laissez-faire -asenteellisia yrittäjiä, jotka haluaa muutenkin purkaa turhia rakenteita ja siirtää valtaa ja vastuuta kansalle - samalla pehmeästi ja dynaamisesti kuitenkin pitäen huolta kaikista lähellä.

Kryptoanarkia ja virtuaalivaluutat ovat myös lähellä piraatin sydäntä - eli esimerkiksi yksityisyyttä turvaava viestinnän salaus ja esimerkiksi Bitcoin.

"Anarkia" sisältää sanana konnotaatioita samalla tavalla kuin "piraatti", mutta anarkismi pitää sisällään hyviä ajatuksia hierarkiattomasta yhteisöllisyydestä.

Piraatit symppaa kaikkia, jotka haluaa purkaa turhia rajoituksia, keventää verotaakkaa ja suojella kansalaisten vapauksia ja oikeuksia.

Jos vallankumous on remontti - piraatit on se julkisesti kilpailutettu valtion purkufirma, joka saattaa tehdä toimenpiteessä itsensä tarpeettomaksi. Samalla Piraattipuolue on joidenkin mielestä ehkä se anarkistien puoluepoliittinen siipi.

Toimituksen poiminnat