Mika Isomaa

Toimisiko nettiäänestys puoluetukien jakamisessa?

Voisiko vaaleissa jaettava kampanjointituki toimia siten, että nykymallisten puoluetukien sijaan ehdokkaille ohjattaisiin rahaa netissä tapahtuvalla ennakkoäänestyksellä, jossa ainoastaan jaettaisiin siis nykyinen puoluetukien summa äänten mukaan ehdokkaille?

Edit: huom: puoluetuki ei ole kampanjointitukea, vaan tarkoitettu puolueen jokapäiväiseen toimintaan.

Esimerkiksi: suomessa oli 2012 noin 4,4 miljoonaa äänioikeutettua. Jos puoluetuet siltä vuodelta (33,83 miljoonaa euroa) olisi jaettu tasan jokaisen äänioikeutetun käytettäväksi, olisi kukin voinut äänestää lompakollaan n. 7,68€ edestä. Jos käytetään referenssinä kunnallisvaalien tuloksia, tämä olisi tarkoittanut esimerkiksi seuraavanlaisia puoluetukia:

Kansallinen kokoomus: 4 192 427,52€ (saivat 7 480 000€)

Vasemmistoliitto: 1 533 043,2€ (saivat 2 380 000€)

Suomen kommunistinen puolue: 85 816,32€ (saivat 0€)

Piraattipuolue: 45 972,48€ (saivat 0€)

Itse äänestäminen hoidettaisiin perinteisellä tavalla - nettiäänestyksellä jaettaisiin vain välittömästi palkitsevaa kampanjarahaa suoraan ehdokkaiden kampanjatileille. Jaa eteenpäin, jos pidät ideasta ja haluat, että siitä keskustellaan.

 

Lähteet:

http://valtioneuvosto.fi/ajankohtaista/tiedotteet/tiedote/fi.jsp?oid=349558&c=0&toid=175607&moid=175630

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kunnallisvaalit_2012

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän steffers kuva
Tatu Ahponen

Puoluetuki ei ole vaaleissa jaettavaa kampanjatukea vaan sen tarkoitus on auttaa puolueen jokapäiväisten toimintojen pyörittämisessä, siis vaalien välilläkin. Mielestäni puoluetuen kohdalla voitaisiin siirtyä suoraan äänestysmääräiseen vaalitulokseen perustuvaan tukeen olisi hyvä idea, mutta en hahmota mitä tällä erillisellä nettiäänestyksellä olisi tarkoitus saada aikaan.

Käyttäjän mikaisomaa kuva
Mika Isomaa

Joo aivan, en muistanut miten toi meni. En oo koskaan ollut puolueessa, joka olisi saanut puoluetukea. :)

Nettiäänestyksellä siis jaettaisiin ennen vaaleja rahaa suoraan ehdokkaille kampanjointiin käytettäväksi. Vois lähteä tekemään ja sit nostaa näkyvyyttä, jos on ihmisten allekirjoittamaa sanomaa. Se olis ketterää. Puoluetuesta voisi ottaa vaikka siivun pois tähän tarkoitukseen.

Tai sitten, kuten mainitsit, tuo malli joka Saksassakin on käytössä, jossa puoluetuki menee äänien mukaan paikkojen sijasta.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Mitä jos äänestysinto jääkin tosi vajaaksi, kukaan ei saa juuri mitään? Oletetavasti kaikilla on kuitenkin vain yksi ääni. Veikkaan että on aika raallinen loppujen lopuksi se ihmismäärä ketä kiinnostaa puoluetukien jakaminen, lähinnä puolueaktiivit ja parit usarilaiset.

Mites sitten jos joku hakkeroi systeemin ja hankkii omalle puolueelleen huipputuet? En jotenkin osaa uskoa siihen että se oli varmasti hakkerisuojattu järjestelmä.

Käyttäjän mikaisomaa kuva
Mika Isomaa

Samalla tavalla hakkerisuojattu järjestelmä kuin kansalaisaloite. Tietysti siinä voi äänestysinto jäädä alaskin, mutta sitten kuluu rahaa vähemmän, mikä on hieno juttu! :)

Toisaalta, ihmisiä vois kannustaa äänestää, jos ne tietää, että se ääni auttaa heti - tai ylipäätään, vaikka läpipääsykynnys olisikin tavoittamattomissa.

Toimituksen poiminnat