Mika Isomaa

Asuntooni murtauduttiin - vaadin peittourkintaa

YLE uutisoi 2.11.2013 siitä, kuinka puolustusministeri Carl Haglund oli ilmoittanut ulkoministeriön urkintakohun jälkeen lehdistötilaisuudessa, että poliisille ja puolustusvoimille halutaan lisää valtuuksia Internet-liikenteen urkkimiseksi.

"Lainsäädännöllä pitää Haglundin mielestä taata edellytykset sille, että asiat voidaan hoitaa hyvin. Ja välttää senkaltaiset tapaukset, joita ulkoministeriössä paljastui."

Ohjelmistotuottajana ja teknillisellä yliopistolla tietoturva-asioita opettaneena voin vääntää rautalangasta millaisena näen ehdotuksen:

Tarina ulkoministeriöön murtautumisesta

Yön pimeydessä ulkoministeriön ikkuna lyödään rikki ja rakennukseen murtaudutaan. Sieltä viedään läjäpäin tärkeitä papereita. Ylitöihin jäänyt siivooja huomaa murtautujat ja soittaa paikalle poliisit. Poliisi tulee paikalle tunnin päästä murrosta ja kirjaa murron ylös etsimättä johtolankoja. Valvontakameroita ei ollut - saatika hälytyslaitteistoja. Paikalta kuitenkin löytyy hieman verta, jossa on DNA:ta.

Puolustusministeri pitää tiedotustilaisuuden nopeasti, kun kansa vielä muistaa murron.

"Tutkimme mahdollisuuksia kuunnella kaikkea puhelinliikennettä ja lisätä poliisin pakkokeino-oikeuksia, kuten kotietsinnän yhteydessä tapahtuvan verikokeen ottaminen. Kotietsintöjä pitää voida tehdä epäilyn perusteella ja epäilyyn riittävät siivoojan antamat tuntomerkit. Kotietsinnät tehdään murtautumalla. Emme aio silti laittaa kaltereita ulkoministeriön ikkunoihin tai valvontakameroita rakennukseen ja otamme jatkossakin kaikki kopiot papereistamme Ruotsin vakoilukeskus ja kopiopalvelu OY AB:n kautta."

Ihmisten koteihin marssitaan sisään, paitsi kaikkein vaivalloisimpiin.

Lopulta kansa oppii suojautumaan murtautumiselta. Ulkoministeriön särjetyistä ikkunoista lentää papereita taivaan tuuliin, joita jotkut löytävät ja mikäli jäävät kiinni - joutuvat vankilaan.

 

Eli summa summarum:

1.11.2013 Ulkoministeriön haittaohjelmat poistettu

1.11.2013 "APT-hyökkäys"

4.11.2013 - Aamu-tv:ssä Piraattipuolueen Petrus Pennanen ja Professori Tomi Voutilainen puhumassa mm. tietoturvasta ja yksityisyydensuojasta.

 

Ulkoministeriössä siis oli joku haittaohjelma nuuhkimassa paketteja. Se oli saatu ujutettua samaan verkkoon jollekin turvattomalle tietokoneelle ja loppu on historiaa.

Internetin peittourkinta auttaa vain siinä, että se luo kansalaisille paineet siirtyä pitämään huolta tietoturvastaan ja lisää tietoturvallisten laitteiden ja palveluiden trendiä. Tavallaan se on edistyksen kannalta hyvä teko edellyttää kaikkia suojautumaan. Jos olisin optimisti, kuvittelisin peittourkintaa julkisesti suorittavien tahojen tekevän lähinnä hyvää työtä siinä, että heiltä suojautuessaan suojautuu myös niiltä salaa urkkivilta tahoilta.

Internetin peittourkinta ei ole oikea tapa auttaa siinä, että tietoturva vuotaa. Hakkeri osaa myös tarvittaessa peittää jäljet ja käyttää pahaa-aavistamattomien ihmisten tietokoneita välityspalvelimina.

Lisäksi koko maan tietoliikenne menee jo Ruotsin läpi ja siellä se FRA pistää meidän gmaileja ja Facebook-viestejä parempaan talteen. Onko tämä maan tietoturvallisuuden kannalta ajankohtainen kysymys?

 

Katso myös Mikko Hyppösen TED-puhe peittourkinnan ja nykymuotoisen vakoilun laajamittaisuudesta (englanniksi).

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Terve,

Eiks se ollut sillai, että se on valtiovalta, joka kuuluu olla kansalaisten valvonnassa? -Siis oikeassa demokratiassa....

-Rauhaa ja turvallisuutta

Toimituksen poiminnat