Mika Isomaa

Oikaisuvaatimus Savon Sanomille

  • Oikaisuvaatimus Savon Sanomille

Toimitin Savon Sanomiin oikaisuvaatimuksen:

"Julkaisitte lehdessänne viime viikolla artikkelin, jossa käsiteltiin kannabista ja myös sen dekriminalisointikampanjaa ajavia henkilöitä. Vaadin täten muutamaa oikaisua: 
Olen itse laittanut vireille kyseisen aloitteen muiden Piraattipuolueen aktiivien kanssa.

Artikkelia on puitu myös blogosfäärissä: http://k4rv1n3n.puheenvuoro.uusisuomi.fi/132133-voiko-sanomalehteen-luottaa

Haluaisin tietää, mikä kyseisen artikkelin tarkoitus oli?

 

Artikkelissa väitetään, että:

"Joukko aktiivisia kannabiksen käyttäjiä, kasvattajia ja myyjiä kerää nimiä kansalaisaloitteeseen..."

 

Oikaisu:

  • Tämä on panettelua. Aloitteen tekijätiimi ei ole ilmaissut käyttävänsä, kasvattavansa tai varsinkaan myyvänsä kannabista. Sitaateissa oleva lausunto täyttää julkisen herjauksen tunnusmerkit. Laitoin aloitteen vireille, enkä henkilökohtaisesti käytä, kasvata tai myy enkä usko, että muutkaan niin tekevät.
  • Kyse on Piraattipuolueen aktiivien laatimasta aloitteesta.
  • Aloite on laitettu vireille, jotta uhrittomia rikoksia olisi vähemmän. Kissa-hiiri -leikki kuluttaa poliisin resursseja turhaan ja tekee joidenkin ihmisten (ehkä jopa) ennestään vaikeasta elämäntilanteesta vieläkin vaikeampaa. Emme väitä, että kannabis on haitatonta. Väitämme vain, ettei niitä haittoja lisäämällä saavuteta tuloksia kokonaishyvinvoinnissa.

Lisäksi haluan artikkelia käsittelevät osuudet Karvisen blogauksesta sellaisenaan osaksi oikaisua. Tähän on lupa.

Savossa on varmasti hieman eri kulttuuri kuin Tampereella, Helsingissä ja Turussa. Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla huumeongelma on räjähtänyt käsistä Subutexin ja muiden kovien huumeiden kanssa. Isoissa kaupungeissa näkee, miten vapaamieliseksi suhtautuminen päihdyttäviin aineisiin on mennyt. Täällä ei ole samanlaista hysteriaa kuin "pöndellä". Ihmiset ovat nähneet enemmän elämää ja toisia ihmisiä. Se näkyy asioiden arkipäiväistymisenä - huumeuutiset eivät ole täällä sensaatiomaisia järkytyksiä, vaan sitä perusmeininkiä. Media ei keskimäärin edistä keskustelua ongelman hoitamiseksi, koska mediaa ei ole valistettu riittävästi ja koska lukijakunta kaipaa sensaatioita.

Haitallista tai ei - lisähaitat eivät auta käyttäjiä millään tavalla. Käyttäjät ovat ihmisiä. Ihmisistä pidetään huolta. Jos tekee itselleen pahaa - kannattaa mennä hoitoon. Jos tekee muille pahaa - putkaan."

 

Lisäsin myöhemmin myös tämän oikaisuvaatimukseen:

"Kasvattajat ovat yleensä nuoria miehiä, joilla on kasveja kasvatusteltoissa tai komeroissa kodin vaatekomeroissa [sic] ja eri jemmoissa. He myyvät rouhetta alaikäisille, joilla ei ole kasvatusmahdollisuuksia kotonaan."

- Lähde puuttuu. Lisäksi väite on täysin posketon. Kuka hullu myisi alaikäiselle, kun täysi-ikäisiä asiakkaita piisaa ja niillä on sitä rahaakin. Aivan järjetön kappale. Aivopierun määrää voi approksimoida myös kirjoitusvirheistä. "

 

Linkit:

Aloite: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/74

Facebook-tapahtuma: https://www.facebook.com/events/490157084363973/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Yleisestikin ottaen uutisointi on kelvotonta, varsinkin päihdepoltiikan liberalisoinnista. Monet lehdet kirjoittivat vuoden vaihteessa kannabisjutuissa lainaten poliisin tiedotteita, että kannabis on syrjäyttänyt hassiksen - mikä sinällään on myös aikamoinen aivopieru.

http://yle.fi/uutiset/kotikasvatettu_kannabis_on_s...

Käyttäjän synti kuva
Sari Niemi

Meinaathan lähettää JSN kantelun, jos eivät oikaise? Itsekin mietin sinne kantelua, mutta hyvä kun olet jo kerännyt nämä kohdat :D Mä hajoilin ihan samoille kohdille :D http://postimage.org/image/v995j6szt/ Tuossa oli vielä yksi lisäkohta: Leipätekstin viimeinen kommentti (tossa Kannabiksen kasvatus-laatikon vieressa). Kuka sen kommentin sanoo? Vihjataan, että olisi joku "puolustelija", mutta taitaa olla tuo Irti Huumeista RY:n tyyppi. Ainakaan siinä ei muita järjestöjä mainita. Eli harhaanjohtamista, rikkoo etiikkaa.

Käyttäjän mikaisomaa kuva
Mika Isomaa

Totta kai, mutta toivon ensisijaisesti oikaisua.

Ensin kuvittelin, että toi oli jonkun nyymin tekemä trolli. Ei - kyllä Savossa vaan on tuollaista. Nuoriso valuu pöndeltä kaupunkiin ja se näkyy.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Otan osaa. Itse olen joutunut tottumaan vastaavanlaiseen vääristelyyn (netti)rahapeleistä ja erityisesti pokerista kertovassa uutisoinnissa. Toivon, että oikaisupyyntösi toteutetaan, mutta älä kuitenkaan luovu seksistä odotellessasi.

Käyttäjän mikaisomaa kuva
Mika Isomaa

Aijaa, milläs tavalla? Oletko alan yrittäjä? Mulla olis yks about valmiiksi koodattu bitcoin-uhkapelikonsepti (toimis myös muilla valuutoilla toki), joka on nopea ja perustuu osittain taitoon. Kerro toki, jos tiedät mahdollisesti kiinnostuneista alan tekijöistä. :)

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

En ole alan yrittäjä. Pokerin harrastaja vain. Ja uutisointi on värittynyttä sillä tavalla, että ainakin joku aika sitten joka ainoaan peliongelmia käsittelevään uutiseen piti ympätä maininta nettipokerista, vaikka ongelman aiheuttaja olisi ollut (kuten yleensä onkin) ihan kotimaisen monopoliasemassa toimivan RAY:n pelkkään tuuriin perustuva rahapeli. Huippu oli jo usean vuoden takainen Ilta-Sanomien juttu, joka oli kuin Raha-automaattiyhdistyksen mainos. Lähetin Iltikseen palautettakin, ja ehdotin myös toisten näkökulmien esiintuomista uutisoinnissa. Toimittaja jopa soitti palautteen johdosta, mutta mitään tasapuolisempaa juttua aiheesta en koskaan nähnyt.

Käyttäjän mikaisomaa kuva
Mika Isomaa Vastaus kommenttiin #16

Tulis varmasti enemmän tuloja valtiolle, mikäli monopoliasemaa ei olisi - nyt, kun markkinat on kansainväliset.

Jos me tehdään puhtaasti sisältöpeleillä kansainvälisesti niin kilpailukykyistä kauppaa, niin miten olisi rahapeleillä?

Ajatus vain, jos niitä veroja halutaan kerätä.

Käyttäjän mikaisomaa kuva
Mika Isomaa

Savon Sanomat vastasi:

"Hyvä Mika Isomaa,

Kohta, johon olette kiinnittäneet huomionne, perustuu viranomaislähteisiin.

Emme katso pyytämäänne oikaisua aiheelliseksi.

Terveisin
Seppo Rönkkö
Toimituspäällikkö
Savon Sanomat"

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Toivottavasti Savon Sanomat pysyy kannassaan!

Käyttäjän mikaisomaa kuva
Mika Isomaa

Toivottavasti turhat huutelijat pysyy pulloissaan!

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Miksi Pertti Väänänen haluaa yllyttää kunnianloukkaukseen, mikä on rikos? Jos vastustaa kannabisaloitetta, niin silloin kannattaa tehdä julkilausumia ja mielipidekirjoituksia, joissa perustellusti ilmoittaa, miksi ei kannata kyseistä aloitetta ja toivoo, että se hylättäisiin.

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Näillä perusteilla uusiks:

"Journalistin ohjeet edellyttävät, että jos nimettyä tahoa arvostellaan tiedotusvälineessä erittäin voimakkaasti, on hyvä tuoda hänen näkökantansa esiin samassa yhteydessä tai ainakin jälkikäteen. Jos näin ei ole tehty, hyvään tapaan kuuluu julkaista hänen oma kannanottonsa. Kannanottojen julkaiseminen on suotavaa näkökulmien monipuolisuuden lisäämiseksi."

http://www.jsn.fi/blog/vastine--oikaisu-ja-oma-kan...

Uusi yhteydenotto toimitukseen, ja jos edelleen tulee kieltävä vastaus niin sitten asia JSN:lle kirjeenvaihtoineen. Jos sanovat että väite on tullut poliisilta, niin ottakaa selville laitos ja viranomainen, ja yhteydenotto asianajajan kautta ko. henkilöön (ei missään tapauksessa itse).

Mut ei anneta periksi.

Käyttäjän mikaisomaa kuva
Mika Isomaa

Lähetin toisen sähköpostin varmistukseksi. Huomenna jatkuu.

Käyttäjän mikaisomaa kuva
Mika Isomaa

Sain vastauksen:

"Oikaisu

Savon Sanomissa 6.2.2013 julkaistu artikkeli "Kannabis masentaa salaa" edellyttää täsmentämistä.

Artikkelissa kerrotaan, että joukko kannabiksen käyttäjiä, kasvattajia ja myyjiä kerää nimiä kansalaisaloitteeseen, jolla halutaan poistaa käytön ja kasvatuksen rangaistavuus Suomessa.

Oikea ilmaisu on, että kannabis on ajankohtainen juuri nyt, koska internetissä olevaan kansalaisaloitteeseen kerätään nimiä, jolla halutaan poistaa käytön ja kasvatuksen rangaistavuus Suomessa. Adressin vireille panijat kiistävät käyttävänsä, kasvattavansa tai myyvänsä kannabista."

Toimituksen poiminnat