Mika Isomaa

Hyvää tuomionpäivää veljet ja siskot

Kirjoitan näin lähestyvän tuomiopäivän kynnyksellä siitä, mitkä vaikutelmat olen saanut päivämäärän 21.12.2012 merkityksestä ihmisille ympäri Internettiä.

Pohjustaakseni tätä tekstiä haluaisin mainita, ettei tarkoitukseni ole enää kerätä ääniä millekään puolueelle. Haluan vaihtaa mielipiteitä. Pyydän avointa mieltä. Teksti saattaa olla monen makuun kovinkin rönsyilevä. Pahoittelut tästä.

Mm. Nasan sivuilla julkaistussa artikkelissa puhuttiin siitä, kuinka aurinko, maapallo ja Linnunradan ydin ovat linjassa ja tämä linjautuminen saattaa vaikuttaa jotenkin tuhoisasti maapalloon. Nasan sivuilla myös kumottiin tämän väitteen totuuspohja. Moni silti uskoo tosissaan, että jotain hirvittävää tulee tapahtumaan.

Useimmat puhuvat silti jostain vähemmän konkreettisesta maailmanlopusta - nimittäin maailman loppumisesta sellaisena, kuin me sen nykyisin tunnemme. Anonymous-liike on tehnyt avauksia aiheeseen liittyen.

Ihmisen ja koko planeetan evoluutio on tullut uuteen, kompleksisuusasteissa harppauksen eteenpäin tekevään murroskohtaan. Ymmärrettävän itsekkäistä jarruttelijoista huolimatta olemme kiihtyvällä nopeudella matkalla kohti teknologisena singulariteettinakin kuvailtua tilaa.

Ihminen on ihmisen tunteman universumin kompleksisin yksittäinen asiakokonaisuus. Kuka vain meistä on siis tietosisällöltään jotain monimutkaisempaa kuin tuntemamme galaksit ja tähdet. Meistä jokaiseen on sidottu massiivinen nippu sosiaalisia suhteita, käsityksiä, asenteita, tunteita ja muuta tietoa. Yksittäisen ihmisen hahmottama todellisuus on monimutkaisempaa kuin mikään muu tuntemassamme universumissa. Mustan aukon toiminnan ja modernin fysiikan lainalaisuudet voi sisäistää pänttäämällä - ihmisestä ei ole yhtäkään kattavaa teosta koko maailmankaikkeudessa.

Meillä on siis järjetön määrä tietoa, joka on valtaa ja tämän vuoksi myös pitää sisällään myös vastuuta. Meidän vastuu on siihen kyvykkäimpänä ottaa tämän megaorganismin hermoston rooli.

Teknologia on saavuttanut sen pisteen, jossa yksi ihminen voi rakentaa laboratorion ja tietokoneella ohjelmoida biologisia aseita, jotka potentiaalisesti hävittävät useimmat eliömuodot planeetalta - puhumattakaan valtavasta ydinasearsenaalista, jolla saatettaisiin pyyhkiä sileäksi kaikki maapinta-ala moneen kertaan.

Kommunismi ja kapitalismi kamppailevat siitä, onko yksilön vai yhteisön tie se oikea. Oikeaa kapitalismia ei ole valtioiden jälkeen juuri missään ollut, eikä oikeaa kommunismiakaan olla milloinkaan saavutettu. Jatkaakseni analogian käyttämistä megaorganismin ja yhden ihmisen välillä - rajoitukset tarpeiden täyttämiselle ja vaikkapa kaupankäynnille ovat kuin solunsalpaajalääkkeet tai antipsykootit. Ehkä niillä pääsee eroon tietystä ongelmasta, mutta sivuvaikutuksin.

Yhteiskuntasuunnittelussa, kuten terveydenhuollossakin on välttämätöntä ottaa kokonaisvaltaisemmin dynaamisia vaikutuksia huomioiva ote, mikäli haluamme selvitä yhdessä tulevaisuudesta. On lakattava elämästä vain omille tarpeilleen ja tiedostettava jokaisen toisen tiedostavan yksilön merkittävä rooli tässä kosmisessa sirkuksessa.

Me emme voi ikuisesti pelata vain omiin pusseihimme. Maailma ei kestä sitä. Moni puhuukin siitä, kuinka rahatalous on yhteiskunnan syöpä. Väitän, että ainakin yhden valuutan talous on syöpä, koska kaikki keinotekoinen niukkuus ja muut rajoitukset yhteiselle hyvinvoinnille rajoittavat ihmisten mahdollisuuksia toteuttaa kykyjään ja antaa panoksensa tähän yhteiskuntaan.

Tarvitsemme yhteisen suunnan. Puhutaan maailmanrauhasta ja tasa-arvosta. Meidän on lakattava tuomitsemasta ja alettava ymmärtämään sitäkin ihmistä, joka sanoi tai teki joskus pahasti.

On Talvivaaraa ja kouluampumisia. Pahoissa teoissa on lähes poikkeuksetta kyse avunhuudoista. Joskus kyse saattaa myös olla vain silkasta ahneudesta. Haluan uskoa tosin, että siinäkin tilanteessa kyse on vain avunhuudosta ja siitä, että jokin kokonaiskuvassa kusee.

Puhukaa, älkää pelätkö tai hävetkö, vaan olkaa avoimia. Teillä on näillä tiedoilla tämä yksi elämä ja tuolla jossain on joku, joka voi vastata tarpeisiinne ja auttaa ongelmassanne. Auttakaa muita - se apu tulee aina takaisin.

Ihmiskunta on tullut siihen käännekohtaan historiassaan, jossa voimme tehdä valinnan siitä, jatkammeko me taistelua kuin HIVin myrkyttämät valkosolut vai ryhdymmekö me rakastamaan toisiamme kuin olisimme vain yksi, mittaamattoman arvokas ja harvinainen organismi.

Kilpailu kuluttaa - yhteistyö kasvattaa. Salaisuuksia tarvitaan luottamuksen puutteen vuoksi.

Suojellaan tätä planeettaa. Muutos ei ala valtiosta vaan ihmisestä. Poistetaan ihmisten tuottavuudelta rajoitukset ja pidetään huolta toistemme tarpeista - alkaen vaikka sillä perustulolla - meillä on mahdollisuus siihen. Kuunnellaan kulttuurivallankumousta ja muistetaan päättäjiä myöten, että ilman kaaosta ei ole evoluutiota.

Mitä sanotte? Tuleeko maapallolla vallitsemaan joku päivä (keinotekoisen) niukkuuden jälkeinen aikakausi ja kommunismi?

 

"Chaos is what we've lost touch with. This is why it is given a bad name. It is feared by the dominant archetype of our world, which is Ego, which clenches because its existence is defined in terms of control."

"Western civilization is a loaded gun pointed at the head of this planet."

"The imagination is the goal of history. I see culture as an effort to literally realize our collective dreams."

— Terence McKenna

 

“When the power of Love overcomes the love of Power,the world will know Peace."

— Jimi Hendrix

 

 

 

p.s. jakakaa ihmeessä mulle hyviä kulttuurilinkkejä, laitan ne tähän jatkoksi.

 

Siivu kulttuurivallankumousta:

Asian Dub Foundation - Fotress Europe:

Morcheeba - Enjoy the ride: 

Mylène Farmer - Désenchantée: 

Mokoma - Punamultaa:

We are the world:

Anonymous - project mayhem 21.12.2012:

.be

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat