Mika Isomaa

Suomen parhaat kartellit

Keräsin Facebookissa listaa Suomen parhaiten toteutetuista kartelleista ja syitä niiden menestykseen. Älä kadehdi, perusta oma kartelli. Verkostoihin voi olla vaikea löytää tiensä ja lahjottavia naamoja piisaa. Pitemmittä puheitta, tässä lista ihmisten suosikkikartelleista.

 1. Bussiyhtiöt (pisteet röyhkeydestä)
 2. Ruokakauppaketjut (pitkä miinus s- ja k-ketjuille siitä, ettei Lidliä ole saatu pelattua pois markkinoilta)
 3. Taksi (luvat on kätevä tapa rajoittaa kilpailua)
 4. Uhkapelibisnes (peliteollisuuden rahat valtion kirstun kautta hyväntekeväisyyteen - kaikki voittaa)
 5. Kirkko (Totesimme kuitenkin, ettei kirkko ole kartellitoimintaa vaan ihan rehellistä ryöstöä yhteisöveron muodossa)
 6. Pankkitoiminta
 7. Metsänhoitoyhdistys
 8. Posti ja matkahuolto (onnea vaan onnibusille matkahuollon rahtijärjestelmään pääsemiseksi)
 9. YO-kunnat (maan tapa, vaikka perustuslain vastaista)
 10. Yhdistystoiminta (mikäs sen parempi portinvartija väärien aatteiden rahoittamisen estämiseksi kuin PRH)
 11. Leipurin -konserni ( http://www.leipurin.com - leipomoiden lempparitukku)
 12. Sähköverkkoyhtiöt (hajautettu sähköinfrastruktuuri toisi hinnat alas ja pakottaisi sähköyhtiöitä irtisanomisiin)
 13. Sonera, elisa ja muu kommunikaatioinfrastruktuuri (pitkä miinus siitä, että skype toimii vielä)
 14. Valtion kanssa naimisissa olevat it-firmat (kuka tarvitsee kilpailua, jos paras toimittaja on jo tiedossa. Tässä mennään ryöstön ja kartellitoiminnan rajamailla, koska veronmaksaja maksaa)
 15. Apurahalautakunnat
 16. Puoluepolitiikka (äänikynnys, puoluetuet ja byrokratian hitaus ovat käteviä tapoja ylläpitää status quota)
 17. Apteekit (mikäs sen parempaa kuin ihmisten terveydellä rahastaminen. Isot miinukset siitä, että vitamiinipitoisia elintarvikkeita ei olla vieläkään saatu apteekin holveihin)
 18. Alkoholin valmistus / Alko (joka on kylläkin monopoli)
 19. Lemminkäisen asfalttikartelli ( pitkä miinus kiinnijäämisestä ja sakoista )
 20. Senaattikiinteistöt, sekä puolustusvoimien kiinteistöt (Senaattikiinteistöjen käsissä on yliopistojen taloudellinen menestys - kuulemma)
 21. Levy-yhtiöt ja muut julkaisijat. Iso raha pakottaa ottamaan lainaa, sijoittajan tai julkaisijan, koska joukkorahoitus ei toimi.

Kerro kommenteissa oma suosikkisi!

 

Facebook-yhteisöni: https://www.facebook.com/pages/Mika-Isomaa-Piraattipuolue/164791830231138

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Peri Ferio

Suomen maaseudun kuntien ja pikkukaupunkien kaavoitus(monopoli), jonka taitamattomien ja korruptoituneiden toimien seurauksena Suomen maaseudusta on tulossa asumisviihtyisyydeltään ja rumuudessaan Euroopan parasta slummia.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Alkoholin valmistus käymisprosessilla on laillista ja tislaaminen luvanvaraista. Käytännössä panimoalalla on Suomessa kohtalaisen terve kilpailutilanne, koska monet pienemmätkin panimot menestyvät laatutietoisten asiakkaiden ansiosta.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Suuret kaivosyritykset. Kun on kaverinaan useampi ministeriö, ELY-keskukset ja tarkastusvirastot, ei ole hätäpäivää. Edes vihreä ministeri ei pistä tikkua ristiin.

Lapissa annetaan suurten louhimoiden saastuttaa kokonaisia vesistöjä kemikaaleillaan, samaan aikaan kun pelkkää hiekkaa huuhtovien kullankaivajien elämästä tehdään hankalampaa.

Jos joku isompi kaivosfirma "löytäisi" esimerkiksi Lemmenjoen yhä mittavat kultavarat, varmaan saisi luvat vaikka räjäyttää koko kansallispuiston ja täyttää Inarinjärven rikkihapolla.

(kuka prkl rikkoi Puheenvuoron kommenttisysteemin? Vanha takaisin, heti!)

A.A. Remes

Kyllä lääkäri-ja asianajaliitto ovat saaneet varmimmat ja tuottavimmat kartellit rakennettua jäsenistönsä eduksi.

Eemu Bertling

Tässä hyvä esimerkki kuinka alkoholimonopoli jyllää vaikka olis teoriassa luvatkin.

http://www.rekolanpanimo.fi/outoa-alkoholipolitiik...

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Viinillä on meillä samanlainen asema kuin ruotsinkielellä. Etuoikeuksia löytyy, ja lailla oikein pitää rajoittaa niin oluen kuin suomenkielenkin asemaa.

Ja lapsellisen näköistä on tämä puheenvuoron uusi "ilme".

Käyttäjän mikaisomaa kuva
Mika Isomaa

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/53893-tama-teksti-...

Pankit kaipaa kipeästi kanssa kilpailua. Kysyntää olisi ainakin jäsentensä omistamalle, kotimaiselle, osuuskuntaperiaatteella toimivalle "Osuuspankille".

Käyttäjän mikaisomaa kuva
Mika Isomaa

Kopioin tänne Whiicin kommentin omasta blogistani:

"Nyt pistit vaikeeta.

Metsänhoitoyhdistys ja metsäteollisuus.

Metsäteollisuudelle puutulliasian hienosta junailusta, jotta Venäjältä saataisiin jatkossakin matalatullista, mutta silti suomalaista puuta kalliimpaa puuta, vain jotta kotimaiset metsänomistaja ja -hoitajat eivät saa käsitystä siitä, että maassamme toimisi jokin markkinatalous ja että heilläkin olisi joku neuvotteluasema puun hinnalle.

Metsänhoitoyhdistykselle siitä, että he ovat muodollisesti metsänomistajien (myyjäosapuolen) edunajaja, mutta käytännössä pakkopullajärjestö, kuten YO-kuntakin. Metsänhoitoyhdistyksestä ei voi erota ellei itse suorita metsänhoitotutkintoa tai palkkaa ammattilaista kyseisellä pätevyydellä hoitamaan omaa metsäänsä. Niinikään Metsänhoitoyhdistyksen defacto veronkanto-oikeus, joka sopii mainiosti Maan tapaan™.

Se on jopa niin vahvasti Maan tapa™, että kyseistä kartellia ei ole missään muualla päin maailmaa katsottu tarpeelliseksi luoda."

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

"Uhkapelibisnes (peliteollisuuden rahat valtion kirstun kautta hyväntekeväisyyteen - kaikki voittaa)"

Veikkaus ja RAY ovat niin järjettömän tehottomia laitoksia ja etenkin RAYn tuloista pääosa tulee pelinongelmaisilta (Suomessa peliongelmat noin kolminkertaiset suhteessa muualle), joten voidaan todeta että lähinnä lose-lose-monopoli kyseessä.

Taksiluvat imo. ihan okei jos niillä mitattaisiin vain kyvykkyyttä hoitaa ajohommat turvallisesti ja luotettavasti kaluston ja kuskin puolesta. Mutta määrällisistä rajoituksista joita taksiliitto saa ajaa pitäisi luopua.

Alkosta eroon ja alkoholiongelmat laskuun + vähemmän rahaa byrokratiaan.

Käyttäjän jussiairaksinen kuva
Jussi Airaksinen

Hauska lista. Oli tuossa tosin muutama, mitä en välttämättä pidä niin räikeinä kartelleina.

Tietääkseni rahtipalveluissa on oikeastikin kilpailua, eikä kyseessä ole vain itellan ja matkahuollon yksinoikeus. Aika paljon löytyy firmoja ja onpahan ties minkä firman lähettejä munkin ovella käynyt.

Yhdistystoiminnasta olen myös eri mieltä. Kokoontua saa ilman PRH:n lupaa. Ero tulee esimerkiksi siinä vaiheessa, että jos otat kaverisi kanssa rekisteröimättömälle yhdistykselle velkaa, niin olette kaverinne kanssa siitä henkilökohtaisesti vastuussa. Tosin tietyssä tapauksissa näin voi käydä rekisteröidynkin yhdistyksen kohdalla. Ja PRH kyllä myöntää rekisterimerkinnän melkein mille vain. Säännöiltä tosin edellytetään yhtä sun toista, mutta niillä halutaankin suojata ihmisten vaikutusmahdollisuuksia ja esimerkiksi velkavastuukysymyksiä.

Sähköverkkoyhtiöiden osalta kyseessä on luonnollinen monopoli ihan samalla tavalla kuin vesijohdon, viemäröinnin tai kaukolämpöputken kanssa. Suurin osa kustannuksista on kiinni infrastruktuurissa eikä tosiaankaan kuulosta mielekäältä alkaa kaivamaan sähköjohdon viereen kilpailevaan sähköjohtoa sen enempää kuin viemärijohdon viereen kilpailevaa viemärijohtoa. Näiltä osin on syytä varmistua siitä, että monopoli ei väärinkäytä asemaansa. Oikeastaan luonnollista monopolia on todella tyhmää antaa yksityisiin käsiin. Siksipä suosisinkin siirtoyhtiöiksi julkisesti omistettuja yhtiöitä.

Käyttäjän mikaisomaa kuva
Mika Isomaa

Rekisteröidyn yhdistyksen perustaminen voidaan evätä "hyvän maun vastaisuuden" perusteella - mihin kategoriaan tippuu edelleen mm. esimerkiksi Suomen kannabisyhdistys.

Meanwhile in Finland: http://www.ytj.fi/yritystiedot.aspx?yavain=107633&...

Toimituksen poiminnat